Matoppskrift - Syrisk suppe ''Shakria''

Foreningen for orientalsk dans i Norge

Matoppskrift: Syrisk suppe ''Shakria''

Al Farah magasinet nr. 79 2016

Av Amina Bacali, Suhel Alissa

 

Foto: Maikki Fonneløp

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Shakriya er en tradisjonell syrisk suppe som lages i nærmest alle hjem og er å få på de fleste restauranter i Syria. Retten finnes også andre steder i midtøsten, men denne oppskriften fra Syria har en ekstra mild og god smak som ikke kan måle seg med andre arabiske supper som ofte har mer kraftige smaker. Her brukes det faktisk ikke hvitløk og pepper men kanelstang og kardemomme. Det gjør suppen litt søt som passer utrolig bra i kombinasjon med den syrlige youghurten.

Oppskriften er fra Suhel Ahnasr fra Damaskus, som igjen har fått oppskriften fra moren sin.

Retten er laget med både kyllingfilet og lårfilet, men man kan også lage Shakriya med okse eller lam.

 

Til ca 4-5 personer

 

1 kg kyllingfilet/lårfilet

2 ss grønne kardemommefrø

2 kanelstenger

3 laurbærblader

2 ss salt

1 stor løk

8 sjalottløk

ca 2,5 l vann

0,5 l kefir/tyrkisk youghurt

1 egg

3 ss maizenamel

Pinjekjerner

 

 

Fremgangsmåte:

 

Legg kyllingkjøttet i en mediem kaserolle og hell oppi vann så det akkurat dekker kjøttet. Del den store løken i fire og skrell sjalottløkene. Legg dette i kaserollen med kanelstang, kardemommefrø, laurbærblad og salt. Gi det hele et oppkok, senk varmen og la dette såvidt putre i 45 min.

 

I mellomtiden lages en youghurtblanding som skal blandes inn i suppen til slutt.

Ha youghurt/kefir i en bolle. Visp inn ett egg og deretter maizena mel. Egget vil gjøre at youghurten ikke skiller seg fra resten av suppen, så det er viktig at det vispes godt sammen før du tilsetter maizena melet.

 

Smak på kyllingkraften og tilsett salt om nødvendig. Fjern laurbærbladene, kardemommefrøene og kanelstangen. Ta kaserollen vekk fra platen og bland inn youghurtblandingen gradvis mens du rører forsiktig i suppa. La det så trekke i 15 minutter. Rør om av og til. Suppa skal ha en konsistens som likner norsk fiskesuppe. Blir den for tykk kan man koke litt ekstra kraft på forhånd og røre det inn. Øs suppen i små skåler, og strø på med pinjekjerner. Her kan man også pynte på med kanelstangen, kardemommefrøene og laurbærbladene. Server suppen med langkornet ris ved siden av. Om ønskelig kan man brune litt ''mini-spaghetti'' i nøytral olje og koke det inn med risen.

 

Bi sahha! (Velbekomme)

 

Vil du kjøpe magasinet med denne matoppskriften? Kontakt bladgruppa@alfarah.no